
SİZE ÇOK YAKINIZ!
"Çocuğa verilebilecek en güzel şey zamandır" Firdevsi
Ergoterapi nedir? Ergoterapi, herhangi bir nedenden dolayı günlük yaşam aktivitelerinin bağımsız yapılmasında sorun yaşayan bireylerin bağımsızlığını ve yaşam kalitesini arttırmak amacıyla kişiye özel terapi yaklaşımları içeren bir sağlık bilimidir.
Herhangi bir hastalık, kaza, doğumdan kaynaklı bir patoloji veya yaşlanma sonucu mental (zihinsel), sosyal veya fiziksel yeteneklerde oluşan bozukları iyileştirmek, mevcut yetenekleri geliştirmek ve ortaya çıkartmak, kişinin bu yeteneklerini günlük hayatında kullanabilmesini öğretmek için amaca yönelik aktivitelerle uygulanan bir tedavidir.
Su içmek, yemek yemek, yürümek, yemek hazırlamak, kişisel bakım aktivitelerini gerçekleştirmek, plan ve organizasyon yapmak, iş ve üretime yönelik aktiviteleri sürdürmek gibi günlük yaşamda birçok aktivite (oküpasyon) gerçekleştiriyoruz. Nörolojik hastalıklara, beyin kanamalarına, kaza ve yaralanmalara, kronik hastalıklara veya pekçok nedene bağlı olarak günlük yaşantıda yer alan aktivitelerin bağımsız yapılamaması sonucunda bireylerin bağımsızlığını kazanması ve yaşam kalitesinin arttırılması için ergoterapi uygulanmaktadır.
Ergoterapi Kimlere Uygulanır?
Ergoterapi bebeklere, çocuklara, gençlere, yetişkinlere ve yaşlılara yaş sınırlaması olmadan her kişiye uygulanır. Bir tanısı olsun veya olmasın eğer günlük yaşam aktivitelerinde zorluk yaşıyor ve yaşam kalitesi düşüyorsa ergoterapist tarafından değerlendirme alarak ergoterapi hakkında bilgi alabilir. Başlıca ergoterapi uygulanabilen kişiler;
- Nörolojik, ortopedik, kronik, kognitif tanısı olan kişilere,
- Otizm, down sendromu, disleksi, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocuklara ve bebeklere,
- Duyu bütünleme bozukluğu olan bebeklere, çocuklara ve yetişkinlere
- Kaza geçirmiş veya yaralanması olan kişilere,
- Genetik hastalıkları olan kişilere,
- Günlük yaşam aktivitelerinde bağımsızlığını yitiren yaşlılara,
- Öğrenme güçlüğü olan bireylere,
- Bedensel, işitsel, görsel özel gereksinimi olan bireylere,
- Bir hastalığı veya yaralanması olmasa bile sonradan aktivitelerinin yapılmasında sorun yaşayan tüm kişilere
- Savaş mağdurları, göçmenlere
- Ebeveynleri ceza evinde olduğu için kısıtlılık yaşayan bebeklere ve çocuklara
Özetle günlük yaşam aktivitelerini herhangi bir nedenden dolayı bağımsız yapamayan her kişiye ergoterapi uygulanabilir.
Ergoterapinin Alanları Nelerdir?
Ergoterapi biliminde birçok terapi yaklaşımını içeren ergoterapi alanları bulunmaktadır.
- Otizm, down sendromu, disleksi, genetik bozukluklar gibi bebeklere ve çocuklara uygulanan duyu bütünleme terapisini içeren pediatrik rehabilitasyon,
- Felç, parkinson, beyin yaralanmaları gibi hastalık ve yaralanmaları içeren nörolojik rehabilitasyon,
- Alzheimer, demans gibi kognitif bozuklukların terapisini içeren kognitif rehabilitasyon,
- El yaralanmalarını, sinir sıkışmalarını ve kronik el rahatsızlıklarını içeren el rehabilitasyonu
- Psikiyatrik rahatsızlıkları olan bireylere yönelik uygulanan psikiyatrik rehabilitasyon,
- İş ve üretim aktivitelerinde sorun yaşayan, hastalık veya kazaya bağlı mesleğini yapamayanlara yönelik mesleki rehabilitasyon
ergoterapinin temel uygulama alanlarıdır. Bu uygulama alanlarında birçok ergoterapi modeli, teorisi, yöntemi ve tekniği uygulanmaktadır.
Detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

... ... ...
Vizyonumuz,
Kendi kendine yetebilen bireyler yetiştirebilmek amacıyla çıktığımız bu yolda her bireyin tek ve özel olduğu bilinciyle çağın gereklerine uygun güvenli ve sıcak bir ortamda, ferdin ve toplumun ihtiyaçlarını ayrım yapmaksızın karşılayarak, iş birliği, dayanışma ve paylaşım içerisinde, değişikliklere ve yeniliklere açık bir kurum olmayı sürdürmek.
Eğitimlerimiz ve Programlarımız
Bizden Haberler
Eğitimi programlarımız ve Özel Rehabilitasyon ve özel eğitim hakkında gelişmelerden haberdar olmak isterseniz bültenimize üye olabilirsiniz.